Geleceğimizi Korumak İçin Suyu Bilinçli Kullanalım


Doğalgazı Verimli ve Tasarruflu Kullanmak İçin;
1- Pencere ve Kapılara Isı İzolasyonu Yapılmalı
İzolasyon yaprak ısı kaçaklarını engelleyin. Mümkünse çift camlı pencereler tercih edin. Bu şekilde % 5 - 10 arasında tasarruf sağlayabilirsiniz.
2- Cihazlarınızın Periyodik Bakımlarını Düzenli Yaptırılmalı
Kombi gibi yakıcı cihazların yıllık periyodik bakımlarının kış mevsimine girmeden yetkili servis tarafından yapılması cihaz verimliliğini artırır ve yakıt tasarrufu sağlar. Ayrıca kombinizin verimli çalışması için su basınç ayarının “1.5-2 bar” arasında olmasına dikkat edilmeli.
3- Radyatörlerin Önü Eşya ve Perdelerle Kapatılmamalı
Radyatörlerin verimli ısıtabilmesi için radyatörlerde çamaşır kurutulmamalı, önlerine koltuk, masa ve eşya konulmamalı, perdelerin radyatörün üzeri gelmesi engellenmeli örtülmemelidir.
4- Kombiler Kapatılmamalı Yerine Düşük Sıcaklığa Ayarlanmalı
Kısa süreli evden ayrıldığınızda veya geceleri tasarruf etmek için kombiyi kapatıp sistemi soğutursanız sistem kendini tekrar ısınmak için daha fazla gaz harcar. Bu durumlarda kombinizi kapatmak yerine düşük derecelerde çalıştırarak ısı verimliliğini artırabilirsiniz.
5- Perdeler Soğuk Havalarda ve Geceleri Örtülmeli
Binanızda ısı yalıtım olsa dahi cam ve kapıların ısı geçirgenliği yüksek olduğundan dolayı perdeler güneşli havalarda açık, soğuk havalarda ve geceleri kapalı tutulmalıdır.
6- Bina İzolasyonu Yaptırılmalı
Isı kaybı çoğunlukla çatı, duvar ve pencerelerin ısıyı içeride tutacak özellikte olmamasından kaynaklanır. Oysa çatı, dış duvar yalıtımı (mantolama) ve çift camlı pencere sistemi ile yüzde 30’a varan oranlarda tasarruf sağlayabilirsiniz.
7- Isı Yalıtım Levhası Kullanılmalı
Radyatörden taşınım ve ışınım yoluyla çıkan ısı radyatörün arkasındaki duvarı ısıtır. Dışarıya olan ısı kaybını önlemek için radyatörlerin arkasına alüminyum folyo kaplı ısı yalıtım levhaları yerleştirebilirsiniz.
8- Radyatörlerde Termostatik Vana Kullanılmalı
Termostatik vanalar ile reglaj ayarı yapabilir, evinizdeki radyatörlerin ısınma derecesini eşit şekilde ayarlayarak ısıyı verimli kullanabilirsiniz.
9- Akıllı Oda Termostatı Kullanılmalı
Oda sıcaklığı oturma odaları ve salonlarda 22 derece, yatak odaları, koridor ve mutfaklarda 20 derece olmalıdır. Termostatın 1 derece daha düşük sıcaklığa ayarlanması % 6’ya yakın yakıt tasarrufu sağlar.
10- Su Derecesini Çok Yüksek Ayarlamayın
Sıcak su termostatınızı 50 dereceye ayarlanmalı.
11- Ortam Nemlendirilmeli
Ortamdaki kuru hava ortam sıcaklığının daha az hissedilmesine neden olur. Radyatörlerin üzerine konulacak sıcak su kapları ile ortam nemlendirilirse mevcut sıcaklık olduğundan daha fazla hissedilecektir.
Güvenliğiniz İçin Bunları Yapın!
- Güvenliğiniz için herhangi bir gaz kaçağı olasılığına karşı hava akışını sağlayan havalandırma menfezlerini kesinlikle kapatmayın.
- Doğalgaz tesisatına kendiniz müdahale etmeyin.
- Acil durumlarda 7/24 hizmet veren Doğal Gaz Acil 187 hattını arayınız.
- Elektrik kesildiğinde kombinizi kapatmanız, elektrikler tekrar geldiğinde cihazınızın zarar görmesini önlemeye yardımcı olur.

Evinizde Enerji Tasarrufu İçin Basit Öneriler Enerji kaynaklarının giderek tükendiği dünyamızda çevre konusunda üzerimize düşen sorumlulukları ne yazık ki yeterince yerine getiremiyoruz. Yaşanabilir bir çevreye sahip olabilmek için mevcut kaynaklarımızı en doğru şekilde kullanmayı öğrenmeliyiz. Siz de aşağıdaki uygulaması basit önerileri dikkate alarak evinizde enerji tasarrufu sağlayabilir ve masraflarınızı azaltırken çevresel sürdürülebilirliğe katkıda bulunabilirsiniz.
Kullanmadığınız lambaları mutlaka kapatın.
Enerji verimliliği sağlayan elektronik aletler ve aydınlatma sistemleri kullanın.
İhtiyacınız dışındaki elektrikli cihazların fişlerini prizden çıkarın.
Bina yalıtımınızda enerji verimliliğine yönelik teknolojileri tercih edin.
Pencerelerinizde iki ya da üç katlı cam kullanın.
Odalarınızı gün ışığından en iyi faydalanabileceğiniz şekilde kullanın.
Radyatörleri mobilyaların arkasına saklamayın. Kış aylarında binalarınızın kapılarını açık bırakmayın ve kullanmadığınız odaları düşük ısıda tutun.
Sıcak su deponuzu ve borularınızı yalıtım malzemesiyle kaplatın.
Güneş enerjisi kullanan sıcak su sistemini tercih edin.
Mutfakta kullandığınız buzdolabı, bulaşık makinesi gibi gereçlerin daha verimli çalışabilmeleri için temiz tutmaya özen gösterin.
Buzdolabınızı 3-5°C aralığında çalıştırın.
Buzluktan çıkardığınız yemeklerinizi pişirmeden evvel çözülmesini bekleyin.
Sıcak yemeği buzdolabına hemen koymayın.
Yemeğinizi soğutmadan dolaba koymanız hem dolabınızın daha fazla enerji harcamasına hem de yemekte bakteri üretilmesine sebep olur.
Fırın yemekleriniz için seramik veya cam malzeme tercih etmeniz halinde fırınınızın ısısını 20°C azaltın.
Bu malzemeler ısıyı diğer malzemelerden daha iyi ilettiği için aynı sonucu verecektir.
Isının boşa gitmesini engelleyebilmek için tencere ve tavanızın genişliğinin ocağınızla aynı boyutta olmasına dikkat edin. Yemek yaparken kullandığınız kapların kapağını kapalı tutun.
Yemekleri fırınınızın üst raflarına koyun. Böylece, pişirme sürenizi yüzde 20 azaltın.
Fırında pişen yemeği sürekli fırının kapağını açarak kontrol etmeyin, fırının lambasını kullanın.
Çünkü fırınınızın kapağını her açtığınızda ısı enerjisinin büyük bir bölümünü kaybedersiniz.
Suyu israf etmeden, basit adımlarla günlük hayatta su tasarrufu yaparak çevremizi ve geleceğimizi korumamız mümkün. İşte su tasarrufu için önerilen bazı pratik adımlar: Muslukları Kapatın: Günde ortalama 3 dakika boyunca diş fırçalarken musluğun açık kalması, 15 litre su israfına yol açar. Musluğu kapatarak yılda 10.950 litre su tasarrufu yapabilirsiniz. Sızıntıları Onarın: Bir musluktan saniyede bir damla su sızması, yılda 12.500 litre su kaybına neden olur. Sızıntıları onarmak ve düşük akımlı musluklar kullanmak, su tüketimini %25 azaltabilir. Çift Kademeli Sifon Kullanın: Günlük sifon kullanımında, çift kademeli sistemler sayesinde yılda 7.300 litre su tasarrufu sağlanabilir. Duş Tercih Edin: Küvet yerine duş alarak %25 daha az su tüketebilirsiniz. Ortalama bir duş sırasında yaklaşık 55 litre su tasarrufu sağlanabilir. Eko-Duş Başlıkları Kullanın: Su tasarruflu duş başlıkları, harcanan su miktarını dakikada 9 litreye kadar düşürebilir, bu da yılda 13.140 litre su tasarrufu anlamına gelir. Çamaşır Makinenizi Tam Doldurun: Çamaşır makinelerini tam kapasitede çalıştırmak, haftada yaklaşık 225 litre su tasarrufu sağlar. Bulaşıkları Sudan Geçirmeyin: Bulaşıkları makineye koymadan önce sudan geçirmek yerine yemek artıklarını sıyırarak yerleştirmek, yılda yaklaşık 27.000 litre su tasarrufu sağlar. Bahçe Sulama Saatlerine Dikkat Edin: Bahçenizi sabah erken ya da akşam geç saatlerde sulayarak buharlaşmayı azaltabilir, sızıntıları önleyerek yılda binlerce litre su tasarrufu yapabilirsiniz.



